}

Sunday, December 6, 2009

DISABLE RIGHT CLICK


ni ada tips bagaimana nak disable kan right klik kepada user. dengan kata yang lebih mudah lagi,bila diorang right click akan papar la mesej NO ENTRY dan sbg nya. ini bagi memberikan hak privasi kepada blogger supaya gambar or entry nya di copy paste..ok selamat mencoba



ini cara meletakkan & codenya



Step 1 : Go to Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML / JavaScript


Step 2 : copy kod * yg warna merah tu boleh korang tukar kepada apa2 mesej yang dikehendaki

<script language="JavaScript">
<!--

//Disable right mouse click Script

var message="Function Disabled!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layersdocument.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

5 comments:

miszedaisy said...

b'kesan ke?huhu, nape aden wat x bape nk jadi ye...(^_^)

ShaJah said...

berkesan.tp u kena tunggu dulu semua pae blog DONE baru u yty rigkt klik n baru muncol msg tu..if u right klik b4 page open DONE..mmg xjadi..nak tahu blog u open DONE ke x..tgk bwh sekali belah kiri tu..tgk la dia DONE loaading ke x.semoga berjaya

adie nadiah said...

asal sy wat xjdik?? n xbape nk fhm dgn tukar kod yg merah 2 ngn apa2 msj dkhndaki 2... tolong2!!

ShaJah said...

maksud nye mesej yg warna merah tu anda boleh tukar ke ayat lain la ..for example:DILARANG MASUK..mean bila diorg right klik,,akan terpapar DILARANG MASUK...

ShaJah said...

seme orang akan jadi,,,cuba awk ikut step tu..bila da siap tunggu la blog awak loading habis(kalau nak tahu blog da loading habis ke x?tgk DONE di tepi bawah kiri berhampiran START button) okay pastu baru awk right klik,then mesej akan keluar la..gud luck.